Вие сте тук: Начало

Новини

Патриотични прояви по случай 3 март в община Бобов дол

Е-мейл Печат ПДФ

Патриотични прояви по случай

3 март в община Бобов дол

На 3 март от 17.00 часа в кв.,,Христо Ботев”ръководството на община Бобов дол организира общинско тържество по случай 3 март- Националния празник на Република България.

Това е датата, на която е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, Ден на освобождението ни от турско робство.

Това е ден на създаването на Третата българска държава след петстотингодишно турско робство. Това се случва в резултат на Националното Българско Възраждане, довело до признаване на Българската Екзархия и до организиране на Априлското въстание. Жестокото му и кърваво потушаване довежда до избухване на Руско-турската освободителна война.

След смазване на Априлското въстание великия Виктор Юго призова общественото мнение в цял свят,,Дошъл е момент да се издигне глас на протест. Целият свят е възмутен , идват минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва на правителствата да я слушат.”Но най-радикалната подкрепа на българската кауза получава в Русия. Редом с дейците на Московският славянски комитет са и великите умове и съвестта на руските писатели Иван Тургенев, Лев Толстой и Фьодор Достоевски. Така на 12 април 1877година в Кишинев е издаден Манифест на император Александър II, с който се обявява война от Русия на Османската империя.

Всяка година Денят на освобождението на България се чества тържествено от училища; детски градини; читалища; от цялата бобовдолска общественост и признателният български народ.

Кмета на община Бобов дол адв. Елза Величкова положи много усилия, тази свещена дата да бъде почетена с много културни и обществени прояви:

- 1 март СУ,,Хр. Ботев”гр. Бобов дол открива тематичен кът с рисунки и апликации във връзка с 3 март.

- на 6 март в ОУ,,Н. Вапцаров”ще се проведат часове по родолюбие, представители от Драматичен театър Враца ще представят героични страници на българските революционери в специални ученически часове.

- на 2 март от 16.00 часа детските градини организират рецитал по стихове за Левски за отбелязване на светлият национален празник.

- на 3 март от 17.00 часа н НЧ,,Просвета -1903”ще се проведе общинско тържество в него ще вземат участие НЧ,,Просвета – 1903”; НЧ,,Царичина2008”; НЧ,,Миньор2006”; НЧ,,Зора2001” с. Мламолово; НЧ,,Пробуда 2016”; НЧ,,Хр. Ботев 1978”гр. Дупница.

- средно училище ,,Хр. Ботев”;ПГ Бобов дол;ОУ,,Н. Вапцаров”

- детска градина ,,Дружба”кв,, Христо Ботев и Детска градина ,, Миньор”;

Тържеството ще бъде открито с Презентация ,,3 март” изготвена от ученичката Симона Идакиева, след което кмета на общината ще поднесе Слово по случай Националния празник и ще връчи награди на участниците спечелили конкурса за ,,есе”, стихотворение и рисунки под надслов,,България мила, какво си ти за мен.”

Ще последва рецитал на представители от СУ,,Христо Ботев”гр. Бобов дол ,,Българийо наша.”

Пред обществеността самодейни художествени колективи от народните читалища от община Бобов дол ще поднесат богата културно художествена програма.

Мало и голямо от Бобов дол ще отдаде почит и признателност на хилядите руски, румънски, финландски, белоруски войни и на българските опълченци дали живота си България.

Каним жителите на община Бобов дол да присъстват на тържествата.

Връзки с обществеността

Валери Радлев

Информация по Постановление № 332 от 22.12.2017 г. на МС

Е-мейл Печат ПДФ

Дата на публикуване - 19.02.2018 г.

Отбелязване на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски

Е-мейл Печат ПДФ

На 19 февруари в с. Новоселяне, община Бобов дол, тържествено бе отбелязана 145-годишнина от гибелта на Апостола. В словото си за Васил Левски председателя на НЧ „В. Левски-1932” с. Новоселяне, Йордан Антов изтъкна приноса му за освобождението на България. Реч произнесе и бившия кмет на селото Васил Ранчев.

Стихове за Левски рецитираха ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров” гр. Бобов дол.

 

Венци на признателност пред делото на Апостола от името на общинска администрация поднесоха кмета на община Бобов дол, адв. Елза Величкова и зам. кмета Детелина Борисова. Венци поднесоха и от името на общинското ръководство на БСП, от името на НЧ „В. Левски-1932”с. Новоселяне, от името на жителите на с. Новоселяне. Цветя на почит пред саможертвата на Левски бяха положени на бюст- паметника му от многото дошли гости.

 

Покана за заседание на ОбС Бобов дол на 26.02.2018 г.

Е-мейл Печат ПДФ

Дата на публикуване - 19.02.2018 г.

Съобщение

Е-мейл Печат ПДФ

Дата на публикуване - 16.02.2018 г.

Страница 62 от 75